Smaki "Pomysłu na dom" - Tiramisu z truskawkami liofilizowanymi
21 Stycznia 2022
Prezentujemy Państwu proty przepis na znakomity deser o włoskim rodowodzie ale z lekką modufikacją - Titamisu z truskawkami - mniam. Warstwa nasączonego w kawie biszkoptu oraz pysznego kremu z mascarpone tworzy pyszną, rozpływającą się w ustach kompozycję a dodatkowe pyszne liofilizowane truskawki, nie tylko dodają smaku, ale nadają całości wykwintnej chrupkości.
Składniki (foremka o średnicy około 25 cm):
1 opakowanie truskawek liofilizowanych KRESTO
250 g śmietany 36% (schłodzonej)
500 g mascarpone (schłodzonego)
2 opakowania biszkoptów podłużnych (na 2 warstwy + boki)
3 łyżki drobnego cukru (białego)
około 400 ml mocnej, schłodzonej kawy
5 kropli olejku migdałowego
5 kropli olejku waniliowego
3 łyżeczki kakao gorzkiego
Wykonanie:
1. Biszkopty zanurz na chwilę w kawie. Wyłóż nimi boki i dno foremki.
2. Śmietanę, mascarpone, cukier oraz olejki przełóż do dużej misy miksera i całość zmiksuj na gęsty krem.
3. Wyłóż 1/2 masy na biszkopty, posyp kakao.
4. Ułóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów, a na nią wyłóż resztę kremu. Całość wyrównaj.
5. Wierzch deseru posyp truskawkami.
6. Ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Foremkę warto zabezpieczyć folią, aby deser nie przeszedł nam zapachami z lodówki.
Więcej inspiracji oraz inforamcji o produktach znajdziecie na stronie:
powrót