Sałatka z cykorią i żółtym serem
25 Lutego 2015
Okres zimowy nie jest najlepszym czasem dla naszego organizmu. Musimy funkcjonować przy dużych brakach światła, radzić sobie z ciemnymi, mroźnymi porankami. Dlatego tak istotne jest, aby w tym terminie szczególnie dbać o odżywianie, w miarę możliowści starając się korzystać ze świeżych i zdrowych produktów. Choćaż na nowalijki trzeba jeszcze poczekać, warto sięgnąć po inne, dostępne warzywa. Idealna jest cykoria, którą hoduje się właśnie od listopada do kwietnia.
Cykoria to zimowa roślina, która do wzrostu nie potrzebuje światła. Warto ją jeść, zamiast mało odżywczych sałat, szczególnie w okresie przesilenia wiosennego. Można ja przygotować w formie sałatki z łososiem i żółtym serem - będzie wtedy idealnym elementem zbilansowanej diety. – Taka sałatka będzie niezwykle zdrowa, a jednocześnie sycąca. Żółty ser jest doskonałym źródłem białka. Podawany z warzywami dodaje energii na długie godziny. Ponadto, zawiera wiele witamin oraz cynk i miedź. Świetnie wpłyną one na nasz układ odpornościowy. Żółty ser poprawi też nastrój, gdyż zawiera dużo tryptofanu, z którego powstaje „hormon szczęścia”, czyli serotonina – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Połączenie delikatnego, lekko gorzkawego smaku świeżej cykorii i delikatnego sera Gouda to idealna propozycja na wciąż długie i zimne wieczory.
Sałatka z cykorii i sera żółtego Gouda MSM Mońki
Składniki:
Przygotowanie:
Cykorię podzielić na listki i poukładać na talerzu. Na tak przygotowany talerz położyć plasterki cukinii, pokrojony w kostkę ser, cząstki mango i plasterki łososia. Całość posypać orzechami włoskimi. Z miodu, musztardy i soku z cytryny przygotować sos i polać nim sałatkę. Dla zaostrzenia smaku, posypać jeszcze płatkami chilli.
Więcej informacji: www.msm-monki.pl
Połączenie delikatnego, lekko gorzkawego smaku świeżej cykorii i delikatnego sera Gouda to idealna propozycja na wciąż długie i zimne wieczory.
Sałatka z cykorii i sera żółtego Gouda MSM Mońki
Składniki:
- 2 cykorie
- 100 g młodej cukinii
- 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 1 mango
- 80 g łososia wędzonego (plasterkowany)
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- płatki chilli
Przygotowanie:
Cykorię podzielić na listki i poukładać na talerzu. Na tak przygotowany talerz położyć plasterki cukinii, pokrojony w kostkę ser, cząstki mango i plasterki łososia. Całość posypać orzechami włoskimi. Z miodu, musztardy i soku z cytryny przygotować sos i polać nim sałatkę. Dla zaostrzenia smaku, posypać jeszcze płatkami chilli.
Więcej informacji: www.msm-monki.pl
powrót