Wyszukaj w serwisie:
Otrzymuj newsletter:  zapisz     wypisz
wnętrza

budowa

wokół domu

znajdź nas na facebook

Wielkanocna babka ziemniaczana

5 Kwietnia 2017

Kulinarne oblicze podlaskiej Wielkanocy jest wyjątkowe -  królową wielkanocnych potraw jest  babka w wersji wytrawnej, bo ziemniaczana. Ten prawdziwy podlaski rarytas, przyrządzony w oparciu o tradycyjną recepturę, jest przygotowywany z utartych ziemniaków zmieszanych z podsmażonym boczkiem, doprawionych kminkiem i solą, a następnie zapieczonych w piekarniku na złocisty kolor. My przedstawiamy Państwu przepis na ziemniaczaną babkę wzbogaconą żółtym serem.







Składniki:

- 400 g sera Podlaskiego MSM Mońki
- 1,5 kg ziemniaków
- 150 g boczku wędzonego parzonego
- 150 g kiełbasy wędzonej
- 3 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz, majeranek do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody.

Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Blaszki "keksówki" wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

Więcej przepisów znajdziesz na www.msm-monki.pl



Galeria:


powrót


Odwiedzono: 702 razy
Opublikowano przez: Pomysł na dom
Data publikacji: 5 Kwietnia 2017

Podziel się    

Bruk Bet

blachodachówka firmy Traffic

kominki elmes

sauny na wymiar producent Warszawa i Białystok






oferta eksperta

najnowsze z forum






freshweb.pl | NetSoftware
2017 © Wszelkie prawa zastrzeżone stat4u