Pyszny keks z przepisu siostry Anastazji
Choć keks najczęściej kojarzy się nam ze świętami, jednak ze względu na swoje walory smakowe i niezwykle apetyczny wygląd może być również doskonałym ciastem na każdą okazję, taką jak na przykład… przywitanie wiosny. Tradycyjny keks, znany w Polsce także pod nazwą cwibak to ciasto biszkoptowe z dużą ilością bakalii. Posiada prostokątną formę i bywa polewane czekoladą lub lukrem. Keks spożywany był już w starożytnym Rzymie, gdzie wypiekano go z mąki jęczmiennej z dodatkiem orzeszków piniowych, rodzynków i owoców granatowca. Średniowieczni cukiernicy wzbogacili to pyszne ciasto o przyprawy, miód oraz inne owoce.
Przepis na keks siostry Anastazji*
Ciasto, składniki: 3 łyżki miodu, 3 szklanki mąki, 1 łyżka cukru, 15 dag margaryny, 1 jajo, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 1 płaska łyżeczka amoniaku.
Masa jabłkowa, składniki: 1 kg jabłek, 1 i ½ galaretki wiśniowej, 1 łyżka cukru, 3 łyżki wody.
Masa z kaszy manny, składniki: ½ l mleka, 25 dag masła, 4 łyżki kaszy manny, 2 łyżki cukru, 10 dag wiórków kokosowych.
Polewa, składniki: 2 łyżki margaryny, 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody.
Ciasto, wykonanie: miód i margarynę roztopić. Przestudzić i dodać do mąki i pozostałych składników. Wyrobić ciasto kruche. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki. Jeden cieńszy pokruszyć i dodać do masy jabłkowej. Piec w temp. 200-220 st. C przez 20 min.
Masa jabłkowa, wykonanie: jabłka obrać, pokroić w plastry, dodać wodę, chwilkę dusić na małym ogniu. Następnie dodać cukier i sypką galaretkę. Wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Do zimnej masy jabłkowej wmieszać 1 pokruszony placek.
Masa z kaszy manny, wykonanie: mleko zagotować, dodać cukier, kaszę mannę oraz kokos i przez chwilkę gotować. Przestudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać zimną masę.
Polewa, wykonanie: wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować.
Przełożenie ciasta: Placek kruchy – masa jabłkowa – masa z kaszy manny – placek kruchy – polewa.
* Ciasta, torty i ciasteczka siostry Anastazji, s. Anastazja Pustelnik FDC, str. 32-33, WAM 2015
Więcej informacji o użytecznych akcesoriach potrzebnych do wypieków znajdziecie na stronie www.galicja.com.pl lub w naszym artykule.
powrót